Anak.Watan.Betong

Sebuah blog pribadi yang mengisahkan tentang kehidupan blogger itu sendiri dan juga mempamerkan isu-isu semasa.

YOTOKUU!!!

Sebuah blog yang mengisahkan benda yang pelik-pelik.

wild-fox mansa menoa

Sebuah blog yang mengisahkan tentang isu-isu semasa dan juga orang yang paling banyak mengajar James dalam dunia blogger.

pengerindu

Sebuah blog yang menarik dan mempunyai pengalaman yang mendalam dalam dunia blogger.

Geng Blogger

Sebuah blog yang cantik dan mempunyai banyak enrti yang manarik.

Tuesday, October 25, 2011

Mat Poyo ingin dilihat 'cool'

Dihasilkan oleh:Hishamuddin Rais

Ramai politikus tidak tahu apa itu cool. Mak Cik Felda pun tak tahu apa itu cool. Malah ramai juga anak muda yang tidak tahu apa itu cool. Mereka yang tidak tahu apa itu cool tidak juga tahu apa itu skema dan apa itu 'poyo'. Inilah masalah, apabila telah menjadi poyo mereka tidak lagi cool.

Cool dan poyo adalah pengistilahan hari ini yang terkini. Cool dan poyo muncul dari lingo terkini - dari lingo anak muda. Tidak ada anak muda yang waras fikrah ingin dilihat poyo dan skema. Sayangnya bukan satu kerja enteng untuk dilihat cool.

Kadangkala dalam percubaan untuk dilihat cool ramai yang dilihat bangang. Mustahil seorang Siti Nur Haliza tahu siapa dia Holden Caulfeild atau apa itu Winnie the Pooh.

Berita terkini telah tersebar bahawa Najib dikatakan melanggan satu lagi syarikat iklan antarabangsa untuk memperlihatkan dirinya cool. Lawan cool ialah poyo. Ertinya Najib tidak mahu lagi dilihat sebagai 'Mamat Poyo'.

Sebenarnya tidak ada sesiapa ingin dilihat poyo. Mereka yang poyo biasanya hidup dengan tekanan jiwa yang amat sangat. Sayangnya ramai yang tidak sedar bahawa mereka itu adalah sosok poyo.

Untuk memahami pengistilahan ini saya akan cuba paparkan ciri-ciri cool dan apa itu poyo. Ini dengan harapan para pembaca sekalian akan memahami intipati cool dan poyo.

Mungkin ada yang bertanya apakah cool dan poyo ini penting untuk difahami? Ini bukti utama: Sesiapa yang mengeluarkan soalan ini adalah seorang yang poyo.

Cool ini adalah gaya hidup. Cool juga adalah lenggok bahasa badan. Cool juga adalah fesyen pakaian. Cool juga ialah sikap terhadap kehidupan. Cool juga adalah kafeteria yang dilawati, rokok yang dihisap, musik yang didengar.

Cool juga adalah buku yang dibaca. Cool wajib berupaya mengikuti mahzab falsafah al- Farabi dan Michel Foucault. Cool juga ialah tenang dengan gesekan biola Hamzah Dol Mat dan alunan suara Saloma.

Kenapa agaknya Najib bersedia mengeluarkan berjuta-juta ringgit untuk dilihat cool? Adalah difahamkan syarikat yang dikatakan dilanggan oleh Najib ini juga bertanggung jawab menjenamakan Tony Blair yang poyo untuk dilihat cool.

Jawabnya: Najib ingin memenangi hati dan sanubari anak anak muda. Najib sedar bahawa suara dan tindakan anak anak muda ini akan mengubah lanskap dan rupa bentuk politik Malaysia baru.

Berjuta juta ringgit ini hanyalah secawan kopi jika dibandingkan dengan harta negara yang boleh dirembat.

Mari kita lihat latar belakang langkah yang diambil oleh Mat Poyo ini. Umum mengetahui bahawa Najib sedang menghadapi hari-hari akhir.

Kumpulan-kumpulan yang menentang Najib dalam United Malay National Organisation bukan sahaja dikatakn telah berkumpul dalam gelap malah mereka telah mula bersuara secara terbuka.

Kumpulan ini merasa tidak senang dengan pimpinan Najib ini. Mereka ini terdiri dari pencari kontrak, penjual kontrak, orang tengah yang makan komisen, contract jungkies - mereka merasakan Najib ini banyak berdolak-dalik - kluk klek kata orang Teranganu.

Najib bercakap berbilion bilion tapi tak ada satu sen pun yang masuk ke saku mereka. Ada juga yang merasa diri mereka telah dipinggir.

Ada pula yang merasa Najib bukan sahaja menutup karier politik mereka - lebih dari ini - Najib ingin membunuh karier mereka.

Dibelakang semua ini ialah Ibrahim Ali. Ops, maaf .. dibelakang gerakan anti-Najib ini dikatakan Mahathir Muhamad. Pasti pembaca akan bertanya, sahih ke maklumat ini? Orang yang bertanya ini adalah contoh terbaik orang yang poyo politik.

Si Poyo politik ini tidak memahami jalur dan pemikiran politik terkini. Mereka selalu meraban tak tentu hala dalam pemahaman politik.

Biar saya terangkan di sini: Mahathir Muhamad melihat bahawa Najib ini tidak memiliki keterampilan pimpinan. Mengikut pandangan Mahathir, ini amat bahaya.

Bahaya ini akan membawa keruntuhan United Malay National Organisation - gerombolan politik yang ditubuhkan oleh Mahathir sendiri pada tahun 1988 dahulu.

Keruntuhan United Malay National Organsiation ini akan membawa malapetaka yang besar terhadap para kroni dan kaum pemodal yang telah ditelurkan oleh Mahathir.

Buktinya, lebih dari tiga kali Mahathir secara terbuka menerangkan kepada umum bahawa ada kekeliruan terhadap dasar satu Malaysia yang dianjurkan oleh Najib.

Kenyatan Mahathir ini kalau kita halusi jelas satu kenyatan kurang ajar. Ini samalah seperti Najib menolak konsep Wawasan 2020 atau memperlekeh secara terbuka Islam Hadari.

Yang kita dengar kenyataan Mahathir secara terbuka. Dari haji desas bin lebai desus kita juga ada mendengar bagaimana dalam perjumpaan tertutup Mahathir telah ‘menibai' Najib.

Jadi, Najib pada ketika ini bukan sahaja nyawa-nyawa ikan malah sedang dikepong oleh ahli-ahli parti United Malay National Organisation sendiri. Perangkap-perangkap sedang dipasang untuk menjerut leher Najib. Bila-bila masa perangkap ini akan bingkas menjerut Najib.

Tok Kipas dan Tok Bodek yang mengelilingi Najib menyedari kebencian orang ramai terhadap si poyo ini. Najib melihat anak-anak muda akan dapat menyelamatkan dirinya. Najib telah diberitahu bahawa ramai pengundi baru - anak-anak muda - kelihatan berkiblat kepada Pakatan Rakyat.

Anak-anak muda melihat Pakatan sebagai pentabiran yang boleh diyakini. Justeru Najib memerlukan jenama yang baru. Najib yang poyo mahu dilihat cool oleh pengundi muda.

Maka Najib atas nasihat secara berahsia dari kabinetnya telah merancang untuk mengeluarkan kenyataan bahawa Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA) akan dimansuhkan. Sila baca sekali lagi. Akan dimansuhkan. Kunci perkataan disini ialah AKAN. ISA hanya AKAN dimansuhkan jika Najib dapat terus berkuasa.

Kenapa ISA dan tidak undang-undang lain? Ini kerana menentang ISA adalah trend anak anak muda yang cool hari ini. Anak-anak muda yang mula mendampingi aktiviti NGO atau politik tidak dapat tidak akan menentang ISA.

Menentang ISA adalah langkah yang paling cool. Menentang ISA ialah trendy dan chic macam memakai Levis 501 yang sudah kotai dan koyak dilutut.

Najib mahu anak-anak muda melihat dirinya demokratik. Najib ke pesta futsal. Najib ke konsert rock. Najib ke stesen radio. Niat untuk dilihat cool ini bukan satu kesalahan jenayah tetapi untuk Najib diterima sebagai warga cool adalah mustahil.

Lihat sahaja muka Najib. Apakah muka ini cool? Dalam budaya cool gerak dan bahasa badan cukup penting. Najib tidak memiliki gerak badan yang cool. Ini kerana Najib seperti ramai politikus - berperut gendut. Perut gendut ini dihodohkan lagi dengan kepala yang botak.

Najib yang botak adalah imej yang paling tidak cool. Berkepala botak bukan anti-cool kerana ahli falsafah yang terunggul di Paris, Michel Foucault juga berkepala botak. Micheal Foucault dilihat cool dengan botaknya.

Ini kerana Foucault seorang pemikir maka rambutnya gugur kerana berfikir. Walhal Najib tidak pernah mengelurakan ide dan pandangan. Jauh sekali menulis sebuah buku. Lihat pula, Yul Brynner juga botak tapi dilihat cool sebagai pemimpin kaum Gipsi.

Najib masa ini sedang bekerja keras untuk dilihat cool. Mamat Poyo ini ada Facebook, ada Twitter, ada laman - sayangnya masih lagi dilihat poyo dan skema. Mereka boleh berusaha tetapi mereka akan gagal. Kenapa gagal?

Di Malaysia seperti di Paris, London dan Carlifornia pada tahun 60-an dahulu - untuk dilihat cool wajib berambut panjang. Pada masa itu, tidak cukup hanya dengan berambut panjang dan menghisap ganja tetapi wajib ke jalan raya menentang Perang Vietnam. Lihat kota Paris tahun 1968 - ini adalah era yang diangap paling cool hingga ke hari ini, bukan sahaja di Paris malah di seluruh Eropah.

Anak muda pasti ditakrif cool jika mereka menentang kerajaan. Kalau anak muda anti-establishment inilah tanda anak muda cool. Anak muda akan dilihat lebih cool jika mereka terun berdemo di jalan raya. Berdemo yang paling cool ialah berdemo dengan kekasih. Kekasih yang cool ialah kekasih yang memakai Levis 501 dan dan kasut gerah Fung Keong.

Najib sepanjang hidupnya tidak pernah turun ke jalan raya berdemo. Najib sepanjang hidupnya tidak pernah bertempur dengan FRU. Fakta ini pasti tidak disedari oleh syarikat iklan antarabangsa ini.

Di London , mereka berjaya melahirkan imej cool pada Tony Blair kerana Blair memiliki asas untuk dilihat cool. Ketika di universiti Tony Blair berambut panjang, menghisap ganja dan turun berdemo.

Lihat pula Presiden Sarkozy di Peranchis. Sarkozy sebenarnya seorang mamat poyo tetapi Nicolas Sarkozy ini bijak berfikir. Dia merancang masa depan politiknya. Nicolas Sarkozy menceraikan isteri pertamanya untuk memerangkap Carla Bruni - seorang pelakon, penyanyi, model chic yang berhaluan kiri.

Najib yang poyo merancang juga masa depan politiknya. Tetapi kalau ini bukan Mamat Poyo maka matahari tidak akan terbit dari sebelah Timur.

Dipetik dan tanpa diubahsuai daripada  malaysiakini

Sunday, October 16, 2011

Senaman YOGA

Pada hari ini,James nak berkongsi tentang sedikit gambar-gambar lucu yang diterima James daripada email James.Pada beberapa hari yang lepas,James telah berkongsi tengtang apa yang James alami dalam masa seminggu dua ni...Pada hari ni james nak berkonsi sedikit gambar yang lucu..

Sebelum James nak berkongsi gambar ni,James nak bercerita sedikit tentang senaman yoga ni.

YOGA, satu istilah yang sinonim dengan gaya senaman tersendiri mutakhir ini. Jika dulu ia terbatas kepada kaum tertentu, kini pelbagai pihak cuba mengamalkannya kerana dikatakan mendapat ketenangan melalui senaman itu.
Faktor kesihatan dan ketenangan yang diperoleh melalui senaman yoga menyebabkan masyarakat berbilang agama termasuk umat Islam tertarik dan melakukan aktiviti terbabit. Tetapi apa sebenarnya yoga?
Kamus Dewan (Edisi Keempat) menyatakan yoga ialah sistem falsafah Hindu yang bertujuan menyatukan diri dengan tuhan dengan mengheningkan fikiran (seperti dengan bertafakur) melalui beberapa senaman gerak badan dan fikiran.
Ia juga membawa maksud senaman pelbagai cara untuk menenangkan fikiran, seperti bertafakur, terutama satu siri senaman gerak badan yang bertujuan mewujudkan keadaan badan dan fikiran yang sihat.











Hahhaha...lucu kan gambar ni...Anyway,just enjoy it...
hehehhe...dah tak benda nak dipose lagi

Tuesday, October 11, 2011

Kebinggungan mengatasi kita bila kita perlu membuat satu keputusan yang susah.

Pada posting kali ini,James ingin berkongsi sedikit motivasi kepada anda semua berdasarkan pengalaman James sendiri.Kadang-kadang dalam kehidupan kita seharian,kita perlu membuat pelbagai keputusan,samada keputusan untuk orang lain (dengan niat menolong) ataupun untuk keputusan hidup kita sendiri.

Ramai orang takut untuk membuat sesuatu keputusan.Ini adalah kerana ramai orang yang takut salah dalam keputusan yang dibuat.James mengaku bahawa James juga merupakan salah seorang yang takut untuk membuat sesuatu keputusan yang penting dalam hidup James.Tapi tak juga semua keputusan James takut.James cuma takut untuk mengambil risiko bila sesuatu keputusan itu penting.Sebagai contohnya,James mendapat tawaran untuk belajar dan juga bekerja.Ini contoh saja lah.Bila kita lihat 2 aspek ini iaitu belajar dan bekerja,ia merupakan 2 pekara yang sama-sama penting.Apabila James mengambil keputusan untuk belajar,James juga risaukan lepas habis belajar James tak mendapat tempat di bidang pekerjaan disebabkan persaingan dengan graduan yang lain.Kalau James ambik keputusan untuk bekerja,apakah James nak kekal dengan gred yang James ada sekarang?Kenaikan pangkat agak lambat.Tak kan nak dah ada isteri anak-anak pun masih makan gaji 1K je...Mampus la macam ni...Kalau kita lihat dua perbandingan tadi,memang ianya memerlukan pemikiran yang tajam dan mendalam.Ini adalah kerana kedua-dua keputusan ini memang penting dalam hidup kita.Memang susah untuk kita membuat sesuatu keputusan dalam hidup kita.

Pernah juga kakak angkat James berkata,dalam membuat sesuatu keputusan,keputusan yang kita ambil tak semestinya betul.Ini adalah kerana kita belum lagi melihat kesan daripada keputusan itu.Yang paling penting kita mesti berani dan yakin dengan keputusan yang kita ambil.Tanpa keyakinan dan juga keberanian kita takkan mampu melakukan sesuatu.

Bila James fikir balik,memang betul juga apa yang dia bagitau James.James pun mula untuk memberanikan diri dalam membuat sesuatu keputusan dalam hidup James.Keputusan yang paling penting buat pertama kalinya James buat waktu James berumur 19 tahun.James membuat keputusan untuk mencari kerja dan tak nak sambung belajar lagi sehingga James sudah confirm kerja.Mungkin ada yang mengatakan usia ini sudah lewat untuk belajar membuat sesuatu keputusan.Tapi bagi James sendiri,James tetap berpuas hati sebab James dalam masa itu sedang menuju ke jalan kematangan dalam berfikir.kematangan dalam berfikir juga mempengaruhi kita dalam membuat sesuatu keputusan dalam hidup kita.Tanpa fikiran yang matang,keputusan yang kita ambil membahayakan kita sendiri.

Sebagai kesimpulannya disini,membuat sesuatu keputusan dalam hidup kita merupakan sesuatu yang penting.Keputusan yang kita ambil juga tak semestinya betul.Walaubagaimanapun kita perlu cuba untuk berfikir dengan sebaik mungkin agar kita mampu berpuas hati dengan setiap keputusan yang kita dapat.

Sekian terima kasih,
Yang benar:
James Bana

Monday, October 10, 2011

Cara kita sewaktu kita menjadi bos

Rasanya lama juga James dah tak update blog ni...Alasannya James busy dengan Program Regatta yang diadakan di pekan Marudi sini.Masa Regatta ni tadi,memang James tak da masa untuk jenguk blog James.Bila James jenguk blog James,james tengok follower James dah bertambah..Dengan ini juga James ingin mengucapkan ucapan terima kasih banyak-banyak kepada semua follower blog Anak.Watan.Betong ni.Terima kasih diatas semua sokongan yang anda berikan...Cheh,macam ucapan dalam majlis perpisahan pulak ni...

Kepada semua follower blog James,mana-mana blog korang yang James belum folow korang bagitau James la k...James ni bukan jenis yang suka menghampakan orang dan memberikan harapan kosong.

Dengan kesempatan ini juga James ingin bercerita sedikit tentang pengalaman James sewaktu James mengikuti program Regatta di Marudi,Miri,Sarawak yang bermula dari 29 September 2011 hingga 02 Oktober 2011.Yang pertama sekali James tengok dalam list V.I.P yang akan datang ke Marudi,memang James dapat jangkakan macam mana kesibukan di sini nanti.Antara V.I.P yang akan datang adalah Sultan Brunei Darul Salam,Pehin Sri Abdul Taib Mahmud (ketua menteri Negeri Sarawak) dan Isterinya,Tuan Yang Terutama Negeri Sarawak dan banyak lagi menteri-menteri dari Sarawak yang lain.Tak dapat James nak jelaskan macam mana.

Tengok je list V.I.P tu James rasa lebih baik lah James tak payah terlibat dengan apa-apa tugas.Sebab James fikir masa ni lah masa yang paling busy.James rasa ni la peluang untuk James happy.Tapi niat James terpadam apabila S.A.O dari Pejabat Daerah menyuruh James bekerja bermula dari 30 September hingga 2 Oktober 2011.Dah la masa tu hujung minggu lagi.Sampai hari Ahad lagi tu.Dah la pada hari Isni bekerja seperti biasa.Herrrmmm..Nampaknya memang tak da masa untuk James berehat.Dengan hati yang berat,James pun mengikuti brieffing yang pertama dengan diaorang dari Pejabat Daerah.

Tu kali pertama James mendengar arahan dari S.A.O tu.Part ni la yang James nak cerita.Cara dia mengeluarkan arahan memang best.Dia tak da menekankan mana-mana staff dia.James memang suka arahan yang macam tak membebankan perasan kita.Sebagai contohnya,sebelum kita memulakan tugas,hati kita memang sudah tergores dengan kata-kata bos.Mana ada mood lagi nak buat kerja.Belum mula kerja pun sudah membebel.Ni la yang selalunya membuatkan James tertekan dengan arahan yang dikeluarkan oleh bos.bagi James sendiri,bos yang macam ni memang tak tahu nak ambil hati staff dan juga tak mempunyai banyak pengalaman bekerja.

Yang kedua,cara S.A.O ni mengeluarkan arahan dengan tegas dan berani.Dia punya arahan memang clear.Memang dapat kita fahami dengan cepat.Semasa dia memberikan arahan memang dia straight to the point.Dia tidak berasa takut untuk mengeluarkan arahan.Walaubagaimanapun,dia seorang yang lawak juga.Dia membuli James pada waktu tu.Dia suruh James bertugas awal sebab James ni masih muda dan membujang...hehheh..James cuma mampu tersenyum je.Sebagai contonya,dia tidak gagap dalam mengeluarkan arahan.Kebanyakan bos ni dia punya arahan sukar untuk kita fahami.Hal ini adalah disebakan seseorang bos itu tidak confiedent dengan arahan dia.Ketegasan dalam mengeluarkan arahan juga penting.Kalau kita tak tegas,mana orang nak ikut arahan kita??Betol tak bos-bos sekalian.

Yang ketiga dan terakhir ini adalah sewaktu seseorang itu melakukan kesilapan.kalau anak buah anda melakukan kesilapan anda marah tak??Tak marah??tak patut tak marah...rasa nak bagi je penendang tanpa bayang kan.Tapi bagi James sendiri,kita tak patut marah dengan sesuka hati.Walaupun kita dah marah tahap dewa sekalipun,cuba untuk menjaga hati orang lain.Kalau anda dah marahkan orang lain,orang lain mungkin akan kehilangan respect dengan anda semua.Kalau dah hilang respect tu,mana ada ngam lagi.Kalau dah tak ngam lagi,mana ada mood kerja.Kalau mood kerja dah tak da,rasa menyampah yengok muka masing-masing.ehheheh..Banyak juga effect dia kan.Berbalik kepada cerita S.A.O ni tadi,kalau seseorang itu membuat silap dia tetap akan anggap anda seperti biasa.Bukan dia buat tak tahu je,tapi dia masih menjaga perasaan orang lain kerana dia tak mahu orang lain membenci dia.Sebagai contonya,ada satu kali James lewat untuk bangun pagi disebabkan James dan kawan-kawan James pergi clubing malam tu.jadi keesokan harinya James lewat satu jam dari masa yang telah ditetapkan oleh S.A.O ni.Dia pun nampak James lewat untuk melapor diri bertugas.Dia terus memberikan James tugas seperti biasa.Ni la yang dikatakan bos yang sporting.Macam ni la baru bos,tetap cuba untuk menerima kesilapan dan kesalahan orang lain.

Sebagai kesimpulannya,walaupun kita ni bos,seseorang yang berada di atas dalam carta organisasi,kadang-kadang kita ni perlu juga memandang orang yang dibawah.kehebatan sesebuah organisasi bergantung kepada pekerja yang melakukan tugas ruti harian.Bos tak melakukan tugas ruti harian.Dalam sesebuah organisasi,perhubungan di antara staff dengan bos amat penting.jadi,kepada bos-bos sekalian,ataupun yang bakal menjadi bos sama-samalah renungkan ni.

P/S:kepada bos-bos sekalian,James ingin memohon maaf seandainya apa yang James coretkan ini menguris perasaan bos sekalian tika lena membaca.Jauh disudut hati James bukan untuk melukakan hati anda semua,tapi sekadar berkongsi pengalaman dengan anda semua.Mana yang baik dari James jadikan teladan yang kurang baik jadikan sempadan.

Tuesday, September 27, 2011

Kata Kata Pelik Dari Orang Orang Yang Terkenal

Sebelum ayat menjadi kata,sebelum kata menjadi bicara,James ini mengucapkan terima kasih kepada sahabat-sahabat kalian kerana sudi memberikan kerjasama dalam menjadi follower blog James...Chehwah...Apasal pulak James hari ini buat posting formal sangat..Macam mempengerusikan Mesyuarat je ni...Hehhheh...Jika dilihat dari usia,memang James masih muda...Tapi tanggungjawab James dalam kerja amat penting.Dalam usia semuda ini James telah terlibat dengan pelbagai function anjuran kerajaan.Sampaikan gambar James terkeluar dalam akhbar Borneo PostTak sangka juga James yang James ni boleh melakukan pekara seperti ini.

Semalam James telah dibawa oleh Pegawai Daerah untuk menjadi hakim sempena program Reggata di Marudi..Erm..James ada cuba untuk membuat bantahan untuk menjadi hakim.Alasan James adalah kerana James tidak mempunyai pengalaman.tapi alasan James tidak dapat Pegawai Daerah terima.Nak tak nak terpaksa juga bekerja padi hari jumaat ni sampai hari Ahad.Aduh,dah la Sultan Brunei,Tuan Yang Terutama Negeri Sarawak,Pehin Sri Abdul Taib Mahmud,Tan Sri Alfred jabu Ak Numpang dan lain-lain datang sini.Busy la ni nanti.

Berbalik kepada topik James tadi,kata-kata yang dikeluarkan oleh orang-orang yang terkenal ini sangat pelik.Memang jarang sekali kita mendengar orang menuturkannya.jom kita lihat kata-kata pujanga dari orang-orang yang terkenal ini.

Mark Twain,Penulis :Saya tidak suka dengan pergaduhan. Bila saya memiliki musuh, saya akan memaafkannya, mengajaknya ke tempat yang sunyi, baru membunuhnya di sana.

Ann Landers,Kolumnis :Satu dari empat orang di dunia ini mengalami gangguan jiwa. Bila tiga orang yang Anda kenal baik-baik saja, berarti Andalah yang mengalaminya.

Zsa Zsa Gabor, Aktres :Saya adalah penjaga rumah yang hebat. Setiap kali saya meninggalkan seorang lelaki, saya selalu berhasil memiliki rumahnya.

Henry Ford,Pengasas Ford Motor :Berpikir adalah pekerjaan terberat, kerana itulah sedikit sekali orang yang mahu menggunakan otaknya.

Alexander Dumas the Younger, usahawan :Bisnes ? Caranya mudah sahaja: gunakan saja wang milik orang lain.

Angie Dickinson, Aktres :Saya berpakaian agar dilihat wanita, dan menanggalkan pakaian agar dilihat lelaki.

Albert Einstein,Ahli Fizik :Memahami cukai adalah hal yang paling susah untuk dipahami di dunia ini.

Samuel Goldwyn, Produser Film :Saya tidak mahu dikelilingi orang yang bermental 'yes-man'. Saya ingin orang yang mengatakan kebenaran meskipun setelah itu saya akan memecatnya.Kita membayar gajinya terlalu besar,malangnya lagi dia layak menerimanya.

Roberto Goizueta, Pemimpin perusahaan Coca Cola :Musuh-musuh kita adalah kopi, susu, teh dan air putih.

John Paul Getty, jutawan :Bila Anda berhutang 100 Dollar, andalah yang pening. Tapi bila Anda berhutang 100 juta Dollar, bank pula yang akan pening.

Herbert Hoover, Presiden US ke -31 :Berbahagialah generasi muda, kerana merekalah yang akan mewarisi hutang bangsa.

Anatole France, Penulis :Buku sejarah yang tidak mengandungi kebohongan pastilah sangat membosankan.

Woody Allen,Sutradara Film :Ternyata bertemu penjual insurans jiwa adalah lebih buruk daripada kematian itu sendiri.

T.S. Eliot,Penulis :Penulis yang masih muda, meniru. Penulis yang sudah berpengalaman, mencuri idea.

Agatha Christie, Novelis Misteri :Kolektor barang antik adalah suami yang paling baik, kerana semakin tua istrinya, semakin dia mencintainya.

Alfred Hitchcock, Sutradara Film Misteri :Saya tidak pernah berkata bahwa para aktor adalah lembu. Saya hanya berkata mereka harus diperlakukan seperti lembu.

Alan King, comedian :Bila engkau ingin belajar tentang cinta dan kesetiaan, maka engkau harus membaca dua buku yang berbeza.

Anatole France, Novelis :Jangan pernah meminjamkan buku kerana tidak akan pernah dikembalikan. Buku-buku di perpustakaan saya semuanya adalah hasil pinjaman.

Voltaire,Ahli Falsafah :Apabila kita bicara soal wang, maka semua orang sama agamanya.

D.H. Lawrence,Penyair :Hasil dari kerja adalah wang. Hasil dari wang adalah lebih banyak wang. Hasil dari lebih banyak wang adalah persaingan yang ganas. Hasil dari persaingan yang ganas adalah dunia yang kita diami ini.

Lyndon B. Johnson, Presiden US ke-36 :Apabila dua orang selalu sepakat dalam segala hal, itu berarti cuma satu orang sahaja yang berpikir.

Robert Neville, Aktor :Hidup bersama orang suci ternyata jauh lebih melelahkan daripada menjadi orang suci itu sendiri.

Charles de Gaulle, Presiden Perancis Pertama :Ahli Politik tidak pernah percaya akan ucapan mereka sendiri, kerana itulah mereka sangat terkejut bila rakyat mempercayainya.

Thomas Alva Edison, Penemu :Banyak orang yang percaya bahwa suatu hari dikala mereka bangun dari tidur, mereka sudah menjadi kaya. Sesungguhnya mereka sudah separuh benar karena mereka memang telah bangun dari tidur.

James Baldwin,Penulis, Aktor :Semua orang memuji-muji surga, tapi tidak ada orang yang mahu pergi ke sana sekarang juga.

Don Marquis,Kolumnis :Orang yang munafik adalah orang yang berkata … "hoi, siapa yang tidak pernah munafik".

Benjamin Franklin, Negarawan :Orang yang pandai meminta-minta maaf, jarang sekali pandai melakukan hal-hal lain.

Joseph Stalin, Pemimpin Politik :Kematian satu orang adalah tragedi, kematian jutaan orang adalah statistik.

Will Rogers,Pelawak,Politik :Politik itu mahal, bahkan untuk kalah pun kita harus mengeluarkan banyak wang.

Adolf Hitler,Pemimpin Nazi :Alangkah beruntungnya kerajaan bila rakyatnya tidak boleh berpikir.Aku tidak perlu berpikir kerana aku adalah pegawai kerajaan.

Clement Attlee, Perdana Menteri Inggris : Demokrasi adalah pemerintahan yang diisi dengan banyak perbincangan, namun demokrasi hanya berguna bila engkau mampu membuat orang lain menutup mulut.

Monday, September 26, 2011

Pendekar Bujang Lapok versi 2011

Teringat juga James dengan cerita Pendekar Bujang Lapok yang original…10 kali tengok cerita tu,memang 10 kali la James tergelak. “Ini betul-betul bukan cobaan…ha"ish..betul-betul lar bukan cobaan”,ini la ayat yang tak dapat James lupakan bila James tengok cerita ni.Cerita Pendekar Bujang Lapok ni memang best gila…

Benda gila ini dihasilkan oleh Buddyz,yang merupakan seorang yang genius dalam idea giler-giler dalam kepala. Apa cerita lagi terus dia mendapat panggil mambang facebook, mambang twitter, mambang SMS, mambang MMS dan mambang call lama-lama…
Konsep filem Pendekar Bujang Lapok versi 2011 dan video parodi selama 1.09 minit.
. Apa tunggu lagi?..Cekidaut video ni dan enjoice dengan Buddyz anda untuk lebih LOL!


Sunday, September 25, 2011

Jari mengecut ketika basah



Antara sebab jari kita menjadi kecut apabila basah adalah kerana ia menyerap terlalu banyak air. Menurut Mark Changizi, ahli neurobiologi dari Lab 2AI di Boise, Idaho, hujung jari manusia perlu berkerut atau kecut, sebagai bentuk adaptasi yang membantu manusia memegang dengan erat ketika tangannya licin kerana basah.
Penjelasan yang masuk akal. Bayangkan ketika berada di kolam renang, kita tergelincir dan tidak dapat keluar dari kolam kerana jari kita tidak dapat memegang tangga. Bahaya bukan?

Ketika kecut, jari kita mempunyai tekstur rendah dan tinggi. Pada bahagian yang tinggi, permukaan kulit jari tetap dalam keadaan kering, sementara air mengalir melalui celah yang rendah. Ini membolehkan jari dapat memegang benda dengan baik walupun dalam keadaan basah.

Hipotesis Mark ini selangkah lebih maju dari pemahaman umum yang mengatakan jari kecut ini hanya kerana ia menyerap banyak air.

james menjadi semakin popular

Rasanya pada hari ni James tak da benda nak update kat blog,tapi James rasa nak juga James update.Erm....macam mana nak mula ni!!!!ehhehhehe....mengelabah je ni.....tak pe la,mula seperti biasa je la....

Pada hari sabtu yang lepas,James diajar oleh Pegawai Daerah kawasan Marudi,Sarawak untuk mengikuti majlis kesyukuran sempena perlantikan Penghulu Nyadang sebagai penghulu.Kami berangkat kira pukul 8 pagi bersama dengan tuai rumah yang lain.Sampai di sana,James menjadi V.I.P(Very Important Person).Mulanya segan jugak la James duduk di atas kerusi bersama dengan Y.B sylvester Enteri N66 Marudi.Tak sangka juga James akan menjadi tetamu kehormat.

Setelah selesai semua ucapan,kami pun ada bergambar untuk menyerahkan sijil menjadi penghulu kepada penghulu Nyadang.Pada malam itu,James pun happy hour dengan penduduk kampung di situ.

Setelah beberapa hari selepas tu,kawan James call James mengatakan gambar James terkeluar dalam akhbar Borneo post..James pun mengelabah untuk mencari news paper tersebut.Nasib baik james ada jumpa...Tapi kat Borneo post versi melayu ni tak clear gambar James berbanding dengan di Borneo post versi english.Korang nak tengok tak gambar James.Kejap ya..
Yang bulat tu adalah gambar James.Hehhehe...bangga juga James dengan diri ini..ehheh....


Nampaknya James akan menjadi semakin popular selepas ini.Harap James dapat lakukan lebih dari ini untuk mengharumkan nama keluarga James...

P/S:James bukan nak membangga diri..James cuma bagitau kat kekawan je....

Friday, September 23, 2011

Kata-kata terakhir dari Adolf Hitler

Thursday, September 22, 2011

Bercerai angkara Facebook

 AKIBAT melepaskan geram di Facebook, terurai rahsia antara Mira dan bekas kekasihnya. - Gambar hiasan.



DAUD, 38, sudah memiliki dua isteri. Bersama isteri pertamanya, Julia, 36, mereka mempunyai empat orang anak.
Dengan isteri kedua, Mira, 25, usia perkahwinan mereka masih muda. Mereka berkahwin Mac lalu di negara jiran kerana Daud mengahwininya tanpa pengetahuan Julia.


Alasannya, dia tidak mahu isteri pertamanya itu kecewa dengan kecurangan yang dilakukannya."Dua tahun lalu saya mendapat tawaran kenaikan pangkat tetapi perlu berpindah ke Johor Bahru."Selepas beberapa bulan, bapa mertua saya meninggal dunia dan isteri mohon pulang ke kampungnya di Chukai, Terengganu untuk menjaga ibunya dan meneruskan perniagaan keluarganya.
"Mulanya saya keberatan, tetapi memandangkan ibu mertua saya juga tidak sihat dan tidak ada siapa lagi yang boleh diharapkan, saya relakan.Sejak itu saya hidup membujang," kata Daud yang pulang ke rumah Julia tiga minggu sekali.

Selepas ditinggal beberapa lama, Daud bertemu dengan Mira semasa dia menghantar keretanya ke bengkel."Mira gadis yang baik. Perwatakan lembutnya memikat hati saya. Pada awal perkenalan lagi saya berterus terang dengan Mira yang saya sudah berkeluarga namun dia masih ikhlas berkawan.

Kahwin lagi

"Perhubungan kami semakin hari semakin mesra. Dia yang juga berasal dari Terengganu memudahkan komunikasi antara kami.
"Setahun berkawan rapat, kami bersetuju untuk berkahwin. Walaupun keluarga Mira menyuruhnya berfikir tentang hasratnya mengahwini suami orang, Mira tetap dengan keputusannya."Mac lalu kami berkahwin di selatan Thailand bagi mengelak perkara ini sampai ke pengetahuan isteri saya," kata Daud.


Pada awal perkahwinan, Daud dan Mira memang pasangan bahagia.Bagaimanapun, kehangatan cintanya pada isteri muda tidak bertahan lama. Selepas beberapa bulan berkahwin, Daud menyedari, Mira sukar bertolak ansur dan cemburu buta."Pada mulanya, saya kira itu tanda prihatin. Tetapi semakin lama cemburu Mira menjadi-jadi. Contoh paling mudah ialah ketika saya keluar makan tengah hari."Bila saya tidak dapat menjemputnya, macam-macam soalan yang ditanya. Makan di mana, makan dengan siapa, makan apa? Kalau lokasi tempat makan saya jauh dari pejabat, ditanya juga kenapa makan jauh-jauh?


"Bila saya makan di tempat yang eksklusif dengan kawan-kawan tanpa memberitahu dia terlebih dahulu, itu pun boleh menjadi punca dia merajuk."Kalau dengan isteri pertama, dia akur kalau saya pulang ke Terengganu tetapi dia tidak boleh terima kalau saya berbelanja besar untuk keluarga di sana, sedangkan di sini, dia perlu membantu saya membayar sewa rumah."Saya minta Mira bertolak ansur, tetapi dia merasakan dia sudah banyak berkorban untuk saya tetapi saya tidak pernah menghargainya," kata Daud.
Keadaan cemburu Mira dikatakan semakin teruk menjelang Ramadan lalu.


Puncanya, anak pertama saya telah menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) mengatakan betapa dia menyayangi saya kerana membelikan alat permainan PSP yang harganya RM1,200."Apabila Mira dapat tahu, dia naik angin. Dia lepaskan geramnya dalam Facebook. Dia kata, dia banyak korbankan keinginannya kerana saya, tetapi saya pula boleh menghadiahkan benda yang mahal untuk anak saya yang berusia 10 tahun.


"Dalam ramai rakan yang memberi komen, ada komen daripada bekas kekasihnya. Saya mula rasa tidak senang. Saya yang memang mempunyai kata laluan untuk akaun e-mel Mira cuba menyelidik.





LAMAN sosial Facebook sering dianggap menjadi jaringan maya yang menghubungkan rakan lama dan baru. Namun jika disalahgunakan, ia mampu meruntuhkan rumah tangga.




Bekas kekasih

"Rupa-rupanya, Mira sudah lama berhubung semula dengan bekas kekasihnya itu dan mengadu tentang kekangan kewangan yang saya hadapi."Dalam diam rupanya Mira pernah menerima wang daripada lelaki itu dan mereka keluar beberapa kali."Apabila saya bangkitkan perkara ini dengan Mira, dengan selamba dia mengaku. Katanya, dengan saya hidupnya payah.


"Saya menegurnya. Selama ini bukan saya tidak memenuhi keperluan membeli-belahnya, tetapi apabila setiap kali menuntut barangan berjenama, saya enggan melayan."Hubungan kami mula dingin. Saya tidak lagi memintanya membayar sewa rumah. Semuanya saya tanggung sendiri.


"Syawal lalu, kami bergaduh lagi. Kali ini sebabnya saya perlu tinggal lebih lama di rumah isteri pertama kerana anak bongsu saya sakit. Tambahan pula, mereka belum mengetahui tentang perkahwinan kedua saya."Tetapi Mira tidak boleh menerimanya. Dia mengugut untuk kembali kepada bekas kekasihnya jika saya tidak pulang ke rumah ibunya. Di rumah ibunya, bersaksikan ibu bapanya, Mira minta saya menceraikannya.


"Dia tidak betah lagi hidup bermadu. Alasannya saya melebih-lebihkan keluarga isteri pertama sedangkan hidup dengannya serba-serbi tidak cukup."Saya terkilan dengan sikap kurang sabarnya. Kami bergaduh besar hari itu. Saya bangkitkan hubungannya dengan kekasih lama."Kami saling salah-menyalah. Mira nekad mahu dilepaskan. Akur dengan kehendaknya, petang raya keempat itu, saya ceraikan Mira dengan talak satu," jelas Daud.










14 buah tatu yang dijumpai di badan Rihana

Tak dapat James nak bayangkan bertapa kotornya badan Artis Barat ni..















Siapakah Scarlett Johansson yang begitu popular di dunia maya ini?


Scarlett Johansson mungkin bangkit dari skandal gambar bogel dengan menghidupkan kehidupan yang lebih positif dalam bentuk kepentingan cinta baru yang berpotensi.

Johansson dan Kieran Culkin, seorang pelakon yang berusia 28 tahun yang adik bintang kanak-kanak Macaulay Culkin, telah dikesan di Paris minggu lepas, menurut majalah People.
Pelakon berusia 26 tahun telah dilaporkan di Paris untuk merakam video tersebut. Kedua-dua mereka mula-mula gambar pada 13 September bersiar-siar dan sekali lagi pada hari berikutnya dalam perjalanan ke lapangan terbang untuk penerbangan pulang ke Amerika Syarikat.

Menurut majalah itu kedua-duanya telah menghabiskan masa bersama-sama di masa lalu dan dapat mengetahui satu sama lain daripada menghadiri sekolah yang sama tinggi, Sekolah Kanak-Kanak Profesional di New York City. Sekolah yang mempunyai alumni yang ketara seperti Carrie Fisher, Robert Downey Jr dan Liza Minnelli.

Culkin dikenali untuk peranan dalam "Igby Goes Down," yang diperoleh beliau mengangguk untuk anugerah Golden Globe satu pada tahun 2003, dan "Scott Pilgrim vs the World." Peranan pertama beliau pada skrin datang pada tahun 1990, apabila dia bermain Fuller, sepupu membasahkan katil-watak utama saudaranya, Kevin, komedi hit movie "Home Alone."

Johansson dilaporkan berpecah dari Sean Penn dalam bulan Jun. Kedua-dua tidak pernah mengesahkan hubungan awam. Johansson dan Penn, 50, mula-mula dikaitkan bersama-sama pada bulan Februari, bulan selepas pelakon Ryan Reynolds memfailkan perceraian dari pelakon itu selepas berkahwin dengan beliau selama dua tahun. Pada masa itu, kata jurucakap Johansson pelakon dan Penn hanya kawan-kawan.
Pelakon rasmi berpecah dari tahun lepas lewat Reynolds. Reynolds memfailkan perceraian pada bulan Disember 2010. Johansson dan Reynolds berkahwin pada 27 Sept, 2008 di Kanada selepas temu janji untuk kira-kira setahun.
Reynolds dinamakan perbezaan tidak boleh dipadankan sebagai sebab untuk perpecahan. Johansson memfailkan sambutan menceraikannya dan dua disenaraikan 14 Disember sebagai tarikh pemisahan mereka.
Johansson baru-baru ini mangsa hacking telefon yang membawa kepada gambar bogel yang dikatakan pelakon yang bocor di internet. Wanita dalam gambar dilihat melihat ke kamera sambil berbaring di atas belakang dan juga merupakan di hadapan cermin.
Peguam Johansson, Marty Singer, dilaporkan menghantar surat amaran kepada laman-laman web yang hosting foto yang meminta mereka untuk menghapuskan gambar-gambar serta-merta atau menghadapi tindakan undang-undang. FBI dilaporkan menyiasat insiden itu.
" We Bought a Zoo " adalah filem terbaru Johansson dan dijadualkan untuk siaran pada 23 Disember. Filem ini adalah berdasarkan kepada memoir oleh Benjamin Mee dan memberitahu manusia keluarga, yang dimainkan oleh Matt Damon, yang membeli sebuah zoo dan bertujuan untuk mengubah suai berikutan kematian isterinya. Johansson menggambarkan teman wanitanya.

Wednesday, September 21, 2011

Jawatan kosong LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA


LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA merupakan organisasi pemungut cukai yang terulung sedang mencari individu yang profesional,dinamik, kreatif dan bermotivasi untuk menyertai jabatan ini
TARIKH IKLAN : 13 September 2011
JAWATAN
A1 - Penolong Pegawai Eksekutif (Pentadbiran)
Gred 31(1 Kekosongan)
A2 - Penolong Pegawai Eksekutif (Perundangan) Gred 31(1 Kekosongan)
A3 - Penolong Pegawai Eksekutif (Kejuruteraan) Gred 31(2 Kekosongan)
B1 - Pembantu Tadbir (Perakaunan) Gred 21(6 Kekosongan)
B2 - Pembantu Tadbir (Khidmat Pelanggan) Gred 21(18 Kekosongan)
C1- Penjaga Jentera Elektrik Gred 11(5 Kekosongan)
D1 - Pembantu Am (Perkhidmatan Am) Gred 1(17 Kekosongan)
D2 - Pembantu Am (Penghantar Notis) Gred 1(3 Kekosongan)
D3 - Pembantu Am (Pemandu Kenderaan) Gred 1(1 Kekosongan)
KELAYAKAN
A1
Memiliki Diploma Pentadbiran Awam dari institusi-institusi
pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf
dengannya;
ATAU
Diploma bidang pengurusan harta benda dari institusi-institusi
pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf
dengannya;
DAN
Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus
Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau
kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
DAN
Memiliki Purata Nilai Gred Terkumpul (CGPA) sekurangkurangnya
2.70 dan ke atas bagi diploma yang berkenaan.
Bagi pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
(LHDNM) yang tidak memiliki Purata Nilai Gred Terkumpul
(CGPA) 2.70, pegawai hanya layak memohon sekiranya telah
berkhidmat 5 tahun dan ke atas.
A2
Memiliki Diploma Pentadbiran Awam dari institusi-institusi
pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf
dengannya;
ATAU
Diploma dalam bidang Undang-undang dari institusi-institusi
pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf
dengannya;
DAN
Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus
Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau
kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
DAN
Memiliki Purata Nilai Gred Terkumpul (CGPA) sekurangkurangnya
2.70 dan ke atas bagi diploma yang berkenaan.
Bagi pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
(LHDNM) yang tidak memiliki Purata Nilai Gred Terkumpul
(CGPA) 2.70, pegawai hanya layak memohon sekiranya telah
berkhidmat 5 tahun dan ke atas.
A3
Memiliki Diploma Kejuruteraan Awam atau Kejuruteraan
Mekanikal dari institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau
kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
DAN
Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus
Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau
kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
DAN
Memiliki Purata Nilai Gred Terkumpul (CGPA) sekurangkurangnya
2.70 dan ke atas bagi diploma yang berkenaan.
Bagi pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
(LHDNM) yang tidak memiliki Purata Nilai Gred Terkumpul
(CGPA) 2.70, pegawai hanya layak memohon sekiranya telah
berkhidmat 5 tahun dan ke atas.
LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA
Jabtan ini merupakan organisasi pemungut cukai yang terulung sedang mencari individu yang profesional,
dinamik, kreatif dan bermotivasi untuk menyertai Jabatan ini .
Memiliki Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf
setaraf dengannya oleh kerajaan serta kepujian dalam subjek
Matematik pada peringkat peperiksaan tersebut ;
ATAU
Sijil Pelajaran Malaysia serta Sijil Perdagangan Malaysia
peringkat pertengahan (Simpan Kira) atau kelayakan yang
diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
ATAU
Sijil Pelajaran Malaysia serta Sijil Perdagangan Malaysia
peringkat tertinggi (Perakaunan) atau kelayakan yang diiktiraf
setaraf dengannya oleh kerajaan.
ATAU
Sijil dalam bidang pengurusan perniagaan atau sijil penyimpan
kira-kira dari politeknik-politeknik tempatan atau kelayakan
dalam bidang berkaitan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh
kerajaan.
DAN
Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus
Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau
kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
B2
Memiliki Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf
setaraf dengannya oleh kerajaan;
(Keutamaan diberi kepada calon yang berkebolehan dalam
Bahasa Inggeris dan mengendalikan komputer)
DAN
Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus
Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau
kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
C1
Pemohon mestilah tamat Tingkatan III Sekolah Menengah
Rendah Bantuan Penuh Kerajaan;
Sekurang-kurangnya memiliki Sijil Kekompetenan Kategori AO
(Sistem Voltan Rendah) yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya
Tenaga atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh
Kerajaan;
DAN
Berkebolehan bertutur, membaca dan menulis dalam Bahasa
Malaysia dengan memuaskan.
D1
Memiliki Penilaian Menengah Rendah/Sijil Rendah Pelajaran
atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan
dan lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu pada peringkat
peperiksaan tersebut atau kelulusan yang diiktiraf setaraf
dengannya oleh kerajaan.
D2
Memiliki Penilaian Menengah Rendah/Sijil Rendah Pelajaran
atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan
dan lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu pada peringkat
peperiksaan tersebut atau kelulusan yang diiktiraf setaraf
dengannya oleh kerajaan;
DAN
Mempunyai lesen menunggang motorsikal yang sah.
D3
Memiliki Penilaian Menengah Rendah/Sijil Rendah Pelajaran
atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan
dan lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu pada peringkat
peperiksaan tersebut atau kelulusan yang diiktiraf setaraf
dengannya oleh kerajaan;
DAN
Memiliki lesen memandu Kelas D/E/E1/E2/F/G/H/I mana
berkenaan yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan
Jalan (JPJ) [kecuali lesen memandu dalam tempoh percubaan
(P) ];
DAN
Berkebolehan memandu, mengendali dan menyenggara
kenderaan bermotor berkenaan yang diliputi oleh skim
perkhidmatan ini.
* Semua pemohon mestilah Warganegara Malaysia yang
berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup
iklan.
LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA
Jabatan ini  merupakan organisasi pemungut cukai yang terulung sedang mencari individu yang profesional,
dinamik, kreatif dan bermotivasi untuk menyertai Jabatan ini  .
BERSAMA MEMBANGUN NEGARA
** Bagi pegawai LHDNM yang sedang berkhidmat dalam
perkhidmatan Pembantu Tadbir atau Pembantu Am yang
mana berkenaan adalah layak dipertimbangkan oleh
LHDNM untuk kenaikan pangkat secara lantikan ke Skim
Penolong Pegawai Eksekutif atau Pembantu Tadbir
tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah
disahkan dalam perkhidmatan dan :-
a) mempunyai kelayakan akademik seperti di atas;
atau
b) lulus peperiksaan khas yang ditetapkan (bagi
bidang yang mana berkenaan);
c) berumur kurang daripada 54 tahun pada tarikh
lantikan.
BIDANG TUGAS
A1
Menguruskan hal-hal perkhidmatan meliputi urusan
pengambilan, pertukaran, pengesahan jawatan, tanggung
kerja, tamat perkhidmatan dan lain-lain urusan yang berkaitan.
Menguruskan perolehan pembelian secara rundingan terus,
pertambahan kerja / peningkatan kos, pembelian kontrak
pusat.
Mengendalikan urusan gaji, elaun dan kemudahankemudahan
lain pegawai.
Mengurus dan melaksanakan majlis rasmi LHDNM.
A2
Mengendalikan kes Rayuan Cukai dan Semakan Kehakiman
di Mahkamah dan di hadapan Pesuruhjaya Khas Cukai
Pendapatan.
Menyediakan perjanjian-perjanjian dan draf Perintah
Pengecualian di bawah undang-undang percukaian.
Menyediakan dokumen-dokumen yang akan difailkan di
mahkamah.
Memberi dan menyediakan pendapat undang-undang secara
lisan dan bertulis mengenai undang-undang.
A3
Membuat lawatan pemeriksaan ke tapak untuk kerja
pengubahsuaian, penyelenggaraan dan pembaikan bagi
tujuan penyediaan spesifikasi, sebut harga dan anggaran
harga.
Menyediakan spesifikasi, sebut harga dan anggaran harga
untuk kerja-kerja mekanikal.
Menyemak sebutharga dan harga kerja-kerja pengubahsuaian,
penyelenggaraan dan pembaikan LHDNM.
Menyelia dan memantau kerja pengubahsuaian,
penyelenggaraan dan pembaikan LHDNM.
B1
Membantu menyediakan laporan pendapatan dan laporan
prestasi perbelanjaan.
Menyemak Borang Perubahan Gaji bulanan dan memproses
cetakan penyata dan lembaran gaji mengikut cawangan.
Menyemak, memproses dan menyediakan surat-surat yang
berkaitan dengan semua permohonan pinjaman kenderaan
dan komputer.
Membantu menyediakan waran peruntukan untuk semua
Pusat Tanggungjawab.
B2
Bertanggungjawab untuk mengendalikan dengan cekap dan
berkualiti semua panggilan telefon daripada luar yang
berurusan dengan LHDNM.
Bertanggungjawab untuk mengendalikan dengan cekap dan
berkualiti semua panggilan telefon daripada dalam dan
menyambungkan panggilan kepada Agensi/pegawai yang
diperlukan.
Bertanggungjawab untuk melayani pelanggan/tetamu yang
berurusan dengan LHDNM serta memberikan penerangan
kepada pelanggan/tetamu yang ingin mendapatkan penjelasan
mengenai perkhidmatan yang disediakan oleh LHDNM.
Membantu pelanggan/tetamu untuk berurusan dengan
pegawai yang berkaitan mengenai isu berbangkit (sama ada
mengenai aduan atau maklum balas yang diperlukan).
C1
Membaiki sebarang kerosakan elektrik.
Memulihkan perkakas suis voltan rendah serta membuat ujian
elektrik pada setiap masa.
Menyelenggara dan memeriksa semua pendawaian,
suis,’starter panel and control panel’ serta motor elektrik dan
lain-lain yang berkenaan.
LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA
Jabatan ini  merupakan organisasi pemungut cukai yang terulung sedang mencari individu yang profesional,dinamik, kreatif dan bermotivasi untuk menyertai Jabatan ini  .
BERSAMA MEMBANGUN NEGARA
D1
Bertugas untuk mengedar surat-surat atau fail-fail kepada
pegawai-pegawai.
Membuat tugas fotostat, menyusun, menjilid dokumendokumen,
mengangkat dan menyusun barang-barang/alat-alat
bekalan daripada stor.
Mengemas dan menyusun atur bilik mesyuarat/bilik gerakan
sebelum dan selepas mesyuarat serta menjalankan tugastugas
berkaitan.
Menjalankan tugas untuk melaksanakan kerja-kerja
selenggaraan, pembetulan/pembaikan yang kecil dan mudah.
Melaksanakan tugas-tugas lain yang berkaitan dan mematuhi
arahkan yang dikeluarkan dari masa ke semasa.
D2
Menerima, menyerah dan menyempurnakan notis/petisyen
kebankrapan, winding-up, writ of summon, saman
sivil/jenayah, notis tuntutan/permohonan yang telah
didaftarkan oleh mahkamah untuk diserahkan kepada yang
kena tuntut/yang kena tuduh (pembayar cukai).
Menyediakan dan mengangkat sumpah di hadapan
Pesuruhjaya Sumpah bagi affidavit penyerahan/tanpa serah
untuk saman/dokumen yang diserahkan/tidak dapat
diserahkan dan menfailkan ke mahkamah berkenaan.
Mendaftarkan saman-saman jenayah/dokumen ke
mahkamah dan mengambil dokumen yang telah didaftarkan
untuk tindakan pegawai unit sivil/jenayah.
D3
Membawa pegawai-pegawai kanan ke tempat rasmi tepat
pada masa.
Memandu dan memastikan kenderaan pejabat sentiasa
berada di dalam keadaan baik, bersih dan selamat digunakan.
KRITERIA YANG DIPERLUKAN
 Berdaya saing, asertif, pemikiran kritis, dinamik serta
matang.
 Bertanggungjawab, proaktif, daya inisiatif yang tinggi dan
kemahiran interpersonal yang baik.
 Kebolehan bekerja secara berkumpulan, kemahiran
komunikasi yang baik dalam Bahasa Malaysia dan
Bahasa Inggeris. Berkemahiran dalam bahasa etnik
seperti Mandarin, Tamil dan bahasa lain adalah satu
kelebihan.
 Aktif dalam kegiatan luar terutama dalam bidang sukan,
seni mempertahankan diri dan pasukan beruniform.
GAJI
Skim Gaji Jawatan :
A1 – A3
RM1998.00 – RM4950.00
B1 – B2
RM1370.00 – RM3417.00
C1
RM1715.00 – RM3207.00
D1 – D3
RM1123.00 – RM2592.00
FAEDAH
LHDNM menawarkan faedah yang menarik kepada
kakitangannya seperti kemudahan cuti rehat, rawatan
perubatan dan pergigian, pinjaman perumahan, pinjaman
kenderaan, pinjaman komputer, peluang membina kerjaya,
kursus-kursus untuk kemajuan diri dan kemudahan sukan dan
rekreasi.
CARA MEMOHON
Permohonan dari calon-calon luar LHDNM (termasuk yang
sedang berkhidmat dengan Kerajaan) hendaklah dibuat
melalui Laman Web JobsMalaysia (Kementerian Sumber
Manusia) di http://www.jobsmalaysia.gov.my .
Permohonan dari calon-calon pegawai LHDNM yang masih
berkhidmat (bertaraf Tetap, Kontrak dan Sambilan)
hendaklah dibuat melalui melalui sistem yang boleh dicapai
melalui URL http://kerjaya.hasil.gov.my/eKerjaya .
Semua permohonan tidak perlu dicetak/di pos ke LHDNM.
Nama calon-calon yang berjaya dipanggil menghadiri temu
duga akan dipamerkan di Laman Web LHDNM dan akan
dimaklumkan melalui surat. Pemohon juga digalakkan sentiasa
menyemak melalui Laman Web LHDNM untuk mengetahui
maklumat berkenaan.
TARIKH TUTUP PERMOHONAN
26 September 2011

Monday, September 19, 2011

Rahsia untuk kesihatan ikan yu dapat melawan virus manusia



Jerung adalah makhluk primitif, tetapi badan mereka menghasilkan bahan yang canggih yang menunjukkan janji dalam melawan pelbagai virus manusia daripada hepatitis untuk demam kuning, penyelidik berkata Isnin.

Kompaun, dipanggil squalamine, telah ditemui pada tahun 1993 tetapi kajian dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan yang pertama untuk meneroka penggunaan potensi terhadap virus manusia.

Penyelidik menguji squalamine yang dikeluarkan dari orang yang fasik dogfish jerung di dalam piring makmal dan dalam mata pelajaran haiwan dan mendapati ia boleh menghalang atau mengawal jangkitan virus, dan dalam beberapa kes-kes yang muncul untuk mengubati haiwan keganasan mereka.

Projek ini bermula apabila penyiasat utama, Michael Zasloff, profesor pembedahan dan pediatrik di Georgetown University Medical Center, menghantar sampel squalamine siri makmal di sekitar Amerika Syarikat untuk ujian.

Squalamine telah disintesis di dalam makmal sejak 1995 dan tidak lagi diekstrak terus dari tisu yu.

Budaya tisu menunjukkan ia boleh menghalang jangkitan sel-sel pembuluh darah manusia oleh virus denggi dan sel-sel hati manusia yang dijangkiti hepatitis B dan D, "kata kajian itu.

Penyelidikan ke atas haiwan menunjukkan demam kompaun terkawal kuning, Timur equine encephalitis virus, dan cytomegalovirus murine, jenis virus herpes yang afflicts tikus.

"Ia jelas sejenis ubat yang menjanjikan, dan tidak seperti dalam mekanisme tindakan dan struktur kimia, apa-apa bahan lain yang sedang dikaji untuk merawat jangkitan virus," kata Zasloff.

"Kami masih belum dioptimumkan dos squalamine dalam mana-mana model haiwan yang kita telah dikaji dan lagi kita tidak tahu faedah maksimum perlindungan atau terapeutik yang boleh dicapai dalam sistem ini," katanya.

"Tetapi kita cukup yakin dengan janji squalamine sebagai agen antiviral yang kami berhasrat untuk mengambil kompaun ini menjadi manusia."

Squalamine selamat untuk manusia dan telah dianggap sebagai alat yang berpotensi terhadap penyakit kanser dan mata, dan beberapa ujian klinikal bagi orang-orang sasaran yang berterusan.

"Dalam beberapa ujian awal squalamine telah menunjukkan aktiviti yang penting dan yang menjanjikan ... dalam kedua-dua bentuk kanser tertentu dan dalam retinopati diabetik," Zasloff kepada AFP dalam e-mel.

Zasloff menemui squalamine pada tahun 1993 dan juga dikenali kerana penyelidikan beliau mengenai sifat-sifat semula jadi antibiotik kulit katak.

Kelebihan negara Malaysia

Walaupun hari Malaysia sudah disambut pada 16 September yang lepas,tidak wajar juga kita sebagai rakyat malaysia terus melupakan hari Malaysia ini. Sebelum James nak coretkan apa pendapat rakyat kita yang sedang berada di negara lain,James nak tanya korang,apakah anda bangga jadi rakyat Malaysia?Mungkin persoalan ini biasa kita dengar,tapi maknanya amat mendalam.Mari kita renungkan apa pendapat rakyat Malaysia yang sedang berada di luar negara.


Fatin Nadia

Saya hendak perlu mengatakan makanan, seperti nasi dagang, nasi kerabu, sate, roti canai, nasi lemak, kueytiaw goreng, laksa, dan sebagainya. Saya rasa ini telah melakukan dengan rasa makanan tempatan. Ia pedas dan mempunyai yang rasa Malaysia, bahawa hidangan yang sentiasa dialu-alukan untuk di makan.




Nur Akmal Wan

Perkara yang saya terlepas setiap kali saya balik dari membeli-belah,sudah tentu saya terlepas kawan-kawan dan keluarga saya, tetapi saya juga kehilangan pelbagai pakaian yang berpatutan dan murah dan aksesori yang boleh saya dapati di Malaysia, berbanding ke New Zealand! Tidak lupa dia kepingan etnik di Malaysia seperti kain yang sangat menyejukkan dan memberikan anda bahawa boho vibe.







Radzi Tajuddin

Saya pasti terlepas iklim. Maksud saya datang, hanya di Malaysia, anda boleh mendapatkan musim panas sepanjang tahun! Dalam negara-negara Barat, ia masih cili walaupun yang dipanggil musim panas.



Jennyfer Harun
Bagi saya, sebagai rakyat Malaysia mempunyai pelbagai dalam kehidupan walaupun bangsa saya sendiri .. pembelajaran dan sedang yang berbeza
masyarakat serta menikmati hidup dalam budaya yang berbeza. Cool to be Malaysian!







Haris Kamal
Apabila saya di luar negara, saya cenderung untuk terlepas masakan seperti Nasi Ayam, Nasi goreng, roti canai yang paling. Selain daripada hilang keluarga dan rakan-rakan saya, saya terlepas meraikan Hari Raya juga. Apabila rakan-rakan saya dari sekolah berasrama penuh saya melawat KL, mereka menyukainya. Kita mempunyai pelbagai di negara kita, segala-galanya, dari makanan kita hingga ke cuaca kita. Mereka juga menikmati memenuhi pelbagai jenis orang. Ia membuatkan saya berbangga dengan negara saya.



Ibrahim Moidin
Terdapat banyak perkara yang saya suka mengenai Malaysia. Saya suka makanan, dan kebersamaan rakyat. Ia benar-benar mudah untuk membuat kawan-kawan, seperti kebanyakan rakyat Malaysia yang begitu mesra. Tetapi apabila saya pergi, saya kehilangan keluarga saya. Saya juga kadang-kadang terlepas cuaca cerah kami. Tetapi bahagian yang terbaik kira-kira yang tinggal di Malaysia adalah bahawa semua orang adalah dingin, dan tidak sentiasa berada dalam tergesa-gesa, tidak seperti di beberapa negara.



Izwan Rasul
Bagi saya, perkara yang unik mengenai Malaysia ialah budaya kita adalah sangat pelbagai. Saya fikir itu salah satu daripada perkara-perkara yang menjadikan kita unik sebagai sebuah negara. Terdapat persefahaman antara semua kaum-kaum etnik yang berbeza, sama ada anda Melayu, Cina atau India. Anda boleh menggunakan loghat mana-mana, ia masih akan cukup mudah bagi orang lain untuk memahami anda. Tidak ada pemisahan atau perbezaan di antara rakyat Malaysia. Tetapi tentu saja, apabila saya jauh dari rumah, saya kehilangan keluarga saya dan makanan Malaysia yang paling!

Rozanna Mohamed Yusoff
Malaysia - satu nama muat semua, maju dan disayangi oleh semua orang, gabungan seluruh banyak budaya!

Sudah tentu Negara Malaysia mempunyai kelebihan yang tersendiri berbanding dengan Negara lain. Marilah kita sama-sama menyayangi Negara kita sendiri.

Wednesday, September 14, 2011

Jawatan Kosong Di Miri,Sarwak

Kepada semua yang memiliki diploma ataupun ijazah sarjana muda,James mempelawa anda semua untuk memohon jawatan di Leesing Logistic (E.M) Sdn Bhd.Leesing Logistic Sdn Bhd ini sebelum perumahan senadin kalau kita dari bandar Miri.Jawatan kosong yang ditawarkan adalah IT Executive/Software Engineer.Antara kelayakannya adalah mempunyai Sijil kemahiran atau Diploma atau ijazah Sarjana Muda serta boleh berbahasa melayu dan inggeris dan mempunyai pengalaman bekerja sekurang-kurangnya 3 tahun.Bagi yang berminat bolehlah datang ke Leesing Logistic di Miri.

Tuesday, August 23, 2011

JPJ kenal pasti 13 ‘laluan maut’

JOHOR BAHRU: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Johor mengenal pasti sekurang-kurangnya 13 laluan sebagai ‘jalan maut’ di negeri ini yang perlu menjadi ingatan kepada semua pemandu untuk lebih berhati-hati ketika melaluinya, berikutan kekerapan berlaku kemalangan ngeri terutama menjelang cuti sekolah atau musim perayaan.

Antara laluan itu Jalan Ulu Tiram-Kota Tinggi; Kota Tinggi-Pengerang; Johor Bahru-Skudai; Johor Bahru-Pontian; Kota Tinggi-Mersing-Endau; Mersing-Kluang; Skudai-Kulai-Simpang Renggam; Kulai-Kota Tinggi; Pontian-Batu Pahat-Muar; Batu Pahat-Ayer Hitam; Muar-Yong Peng; Muar-Batu Pahat dan Muar-Tangkak. Pengarah JPJ negeri, Johari Yusof, berkata pihaknya akan meningkatkan pemantauan di semua laluan terbabit selain jalan biasa serta lebuh raya dalam usaha pencegahan kemalangan jalan raya.


"Pemantauan ini perlu untuk memastikan keselamatan pengguna ketika pulang bercuti meraikan Aidilfitri ini sentiasa selamat dan terhindar daripada kejadian yang tidak diingini.

“Selain memberi tumpuan kepada jalan terbabit, semua anggota JPJ juga akan membuat rondaan di laluan yang mempunyai risiko berlakunya kemalangan jalan raya.

“JPJ berharap semua pengguna jalan raya dapat mematuhi peraturan lalu lintas untuk mengelakkan kemalangan jalan raya dengan meningkatkan kesabaran, lebih berhemah dan berdisiplin ketika memandu kenderaan masing-masing, " katanya di sini, semalam.

Johari berkata, kebanyakan kemalangan dipercayai berpunca daripada kecuaian pemandu itu sendiri dan mereka perlu memastikan kenderaan masing-masing berada dalam keadaan sempurna sebelum memulakan perjalanan pulang ke kampung.
“Rondaan 24 jam di ‘jalan maut’ itu sudah dimulakan sejak 14 Ogos lalu, membabitkan tempoh dua minggu sebelum dan selepas Aidilfitri bagi memastikan pemandu mematuhi peraturan lalu lintas.

“Pemandu kenderaan yang dikesan kesalahan lalu lintas akan disaman serta merta oleh anggota penguat kuasa JPJ yang melakukan rondaan pencegahan kemalangan serta mengambil tindakan terhadap kesalahan yang boleh menyumbangkan kepada kemalangan jalan raya, " katanya.

Katanya, Operasi Balik Kampung Aidilfitri 2011 yang dijayakan JPJ dengan kerjasama Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sejak 14 Ogos lalu diharap dapat mengurangkan kemalangan jalan raya yang sering berlaku akibat kecuaian pemandu.

Sehubungan itu, katanya, beliau mengingatkan tindakan tegas akan dikenakan terhadap mereka yang melanggar peraturan yang ditetapkan.

Gambar yang menarik di negara China






                                             Menyidai pakaian di tempat public...



                                                         Memasak menggunakan tin..




                                                 Kencing di tong sampah shoping complexs



                                                Tak OKU pun boleh pakai kerusi roda






                                                     Mengetip kuku kat tempat public





                            Ingat ini rumah panjang nenek bapak engkau ke angkat kaki macam ni..


                                     Aduh,berak kat tempat macam ni pulak...Rumah tak de toilet ke..


                                               Ni pulak,tidor kat tempat awam pulak...


                                   Apa kes pulak ni kissing kat playground.Tak de tempat lain ke...


                                 Ha..ni yang best nya....Tak malu ke nak beromen di tempat awam??

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Facebook Anak.Watan.Betong

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites